Politiek & Maatschappij
Typography

Nieuwe Route naar school toets voor thuis

NL Magazine Maatschappij & Politiek - Veel groep 8-leerlingen dreigen dit schooljaar, vanwege de coronacrisis, geen praktisch verkeersexamen te kunnen doen. Voor deze leerlingen heeft Veilig Verkeer Nederland een eenmalig alternatief bedacht: ‘De Praktijktoets thuis’. Deze is gericht op de route naar de nieuwe school voor voortgezet onderwijs. Wanneer kinderen deze route de komende weken met hun ouders oefenen, kunnen zij nog dit schooljaar hun verkeersdiploma in ontvangst nemen.

Rob Stomphorst, woordvoerder Veilig Verkeer Nederland: “Verkeer is een praktijkvak. De verkeerskennis is belangrijk, maar de echte verkeerservaring doe je op in de praktijk. Daarom is het praktisch verkeersexamen een onlosmakelijk onderdeel van het nationaal VVN Verkeersexamen. Belangrijk dus dat we kinderen ook in deze coronatijd de kans geven om toch die belangrijke ervaring mee te geven.”


De VVN Praktijktoets thuis
Voordat kinderen de route van huis naar de nieuwe school gaan fietsen, doen zij eerst de online digitale fietscheck aan de hand van een handige VVN-app. Vervolgens oefenen zij de nieuwe schoolroute met hun ouders zodat zij weten waar zij op moeten letten. Wanneer kinderen dit hebben gedaan, nemen kinderen met hun ouders de punten op het werkblad (dat krijgen de ouders van de school) door om te zien waar op gelet wordt tijdens het fietsen van de route. 

Vervolgens fietsen de kinderen de route als praktijktoets, terwijl hun ouders achter hen aan fietsen om te kijken hoe het gaat. Na afloop hiervan kunnen kinderen met hun ouders bespreken hoe het is verlopen en of zij er klaar voor zijn om zelfstandig de route naar de nieuwe school te fietsen. In overleg met de school kunnen kinderen voor het einde van dit schooljaar hun verkeersdiploma in ontvangst nemen.  

 

Cruciale rol van ouders bij de verkeersopvoeding
Naast de verkeerslessen op school doen kinderen verkeersinzicht vooral op door zelf deel te nemen aan het verkeer als voetganger en fietser. Veilig Verkeer Nederland roept ouders dan ook op om de kinderen zoveel mogelijk te voet of met de fiets naar school te begeleiden en hier zo jong mogelijk mee te beginnen. Daarnaast is het goede voorbeeld geven van groot belang. Denk hierbij aan bijvoorbeeld het gezamenlijk afspraken maken over het ongestoord deelnemen aan het verkeer, ook wel MONO genoemd, en het wachten voor het rode voetgangerslicht.

Uit onderzoek van Veilig Verkeer Nederland blijkt, dat ouders het spannend vinden om hun kinderen letterlijk en figuurlijk los te laten in het verkeer. Want wanneer kun je je kind ‘los laten’ in het verkeer? Heel spannend allemaal voor ouders.  Rob Stomphorst: “Juist door met je kind veel te gaan fietsen, zie je hoe je kind reageert in het verkeer. Je ontdekt wat je kind al kan en waarmee je nog kunt helpen. Een goede reden moment om dit ook in de zomervakantie te doen als voorbereiding op de nieuwe route naar de school voor voortgezet onderwijs. Als de scholen weer beginnen, is er altijd een toename van fietsongevallen te betreuren en dat moeten we voorkomen".

 

Fietsvaardigheid van kinderen
Kinderen zijn nog volop in ontwikkeling, zowel lichamelijk als mentaal. De fietsvaardigheid neemt tot ongeveer 14 jaar toe, waarbij tot het tiende jaar de grootste verbeteringen worden waargenomen. Hoe meer kinderen fietsen, hoe groter hun vaardigheid. Kinderen leren van voorbeeldgedrag en door te ervaren. Veelvuldig oefenen in de praktijk is daarom belangrijk voor het aanleren van een veilig verkeersgedrag. (Bron: SWOV).

Link naar: https://vvn.nl/thuis/mijn-kind-in-het-verkeer/verkeersgedrag-van-kinderen-de-ontwikkelingsfasen

Relevante links voor het VVN praktisch Verkeersexamen:

Voor de uitvoering: https://examen.vvn.nl/vvn-praktisch-verkeersexamen

Voor de Fietscheck: https://vvn.nl/fietscheck

 

Over VVN
Veilig Verkeer Nederland is dé verkeersveiligheidsorganisatie van Nederland. Maatschappelijk betrokken en weet wat er leeft op straat. Onze missie: iedereen veilig over straat. Veilig Verkeer Nederland activeert en faciliteert zoveel mogelijk mensen en organisaties om daar een bijdrage aan te leveren. Meedoen is makkelijk!

Categorieën

Column Babette Sijben - 'Een ballantines met een blokje ijs graag. En ook graag een flesje water!' Hij kijkt me vrolijk aan met zijn pretogen. Hij is al 82. Ik sluit hem meteen in mijn hart.

Lees meer...

(column door Dirk Jan van der Zee,  directeur amateurvoetbal KNVB)

Lees meer...

NL Magazine Economie & Duurzaamheid - Chemisch bedrijf Bayer moet ca $ 10,9 miljard betalen ter afwikkeling van een veelheid van kankerclaims als gevolg van het gebruik van haar onkruidverdelger Roundup. Het gebruik van dit glyfosaat-gebaseerde product heeft geleid tot ongeveer 125.000 rechtszaken omdat men claimt dat Roundup kankerverwekkende effecten heeft.

Lees meer...

NLMagazine Economie & Duurzaamheid - Zonnepanelen mogen op de daken van een groot aantal rijksmonumenten. Mits de panelen het beeld van het monument niet ernstig verstoren.

Lees meer...

NLMagazine Economie & Maatschappij – Alle aandacht voor de aanleg en ingebruikname van 5G (het ‘nieuwe internet’) gaat vooral over de voordelen die het ons, de gebruikers van mobiele telefoons, oplevert; we kunnen (nog) sneller video’s downloaden, het spelen van online games wordt nog aantrekkelijker en de content van websites wordt nog sneller zichtbaar op onze schermen.

Lees meer...

NL Magazine Maatschappij, Technologie & Economie – Tot ver in de jaren 70 van de vorige eeuw kregen duizenden werknemers wekelijks hun salaris uitbetaald, in een enveloppe. In de jaren erna nam de populariteit van Eurocheques toe en werd steeds meer geld via banktransacties overgeboekt; dat noemde men toen nog ‘giraal geld overmaken’.

Lees meer...

NL Magazine Maatschappij & Politiek – Buurtbemiddelaars, hulpverleners, gemeenten en  woningcorporaties verwachten deze zomer een forse stijging van overlastmeldingen, aldus twee onderzoeken van het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid (CCV).

Lees meer...

NLMagazine Maatschappij & Politiek - Dat waar alles om draait, werd door Rutte in een van zijn eerste persconferenties niet genoemd. Voor de zoveelste keer kwam hij namelijk met een waarschuwing voor een piek in de besmettingen die de zorg niet meer aan zou kunnen.

Lees meer...

NL Magazine Wetenschap & Techniek – Ontwikkelaar van innovatief fietshandvat NaviGrips, start Indiegogo-campagne om productie te starten en het verkeer veiliger te maken.

Lees meer...

NL Magazine Wetenschap Techniek– We doen het allemaal wel een paar keer per dag; we zetten ‘het licht aan’ waarmee we in een fractie van een seconde een kamer verlichten. Wat we ons daarbij niet realiseren, is dat het licht er even over doet om daar te komen............

Lees meer...

NL Magazine Wetenschap & Techniek – Op 24 april 1990 werd de Hubble Telescoop door  de Space Shuttle ‘Discovery’ in een baan om de aarde gebracht. Voor diegenen die niet weten wat dit ding in de ruimte doet: Deze telescoop draait als een kunstmaan om de aarde en wordt gebruikt voor optische waarnemingen, simpel verwoord, het ding maakt foto’s.

Lees meer...

NL Magazine Media - "Het échte geluid van kleurrijk Nederland laten horen, een kweekvijver zijn voor jong aanstormend talent en streven naar verbinding waar anderen vastlopen. Met deze inclusieve boodschap is vandaag M24 gelanceerd. Een vernieuwende omroep voor moslims, die tegelijkertijd toegankelijk is voor iedereen."

Lees meer...

NL Magazine Cultuur - Het Prins Bernard Cultuurfonds en stichting Kastelen, historische Buitenplaatsen & Landgoederen (sKBL) bundelen de krachten met de oprichting van het Themafonds Kastelen & historische Buitenplaatsen.

Lees meer...

NL Magazine – Cultuur & Uitgaan - Nadat Andrea Rafaella eind april haar debuutsingle ‘Ik Kom Eraan uitbracht, ‘heeft de jonge zangeres ook al haar nieuwe single ‘Cake’ uitgebracht. Voor het uitbrengen van haar tweede hit heeft zij een hele speciale dag gekozen: haar 15e verjaardag.

Lees meer...

(door Joost Boers, onze correspondent uit het Gooi)

Lees meer...

NL Magazine Reizen Vakanties - We zijn vooral aan huis gekluisterd en nadat je alle kinderboeken hebt (voor)gelezen, mens-erger-je-niet of koehandel tot in den treuren hebt gespeeld, weet jij het ook niet meer. Club Med weet het wel! 

Lees meer...

NL Magazine Reizen Vakanties - Camperaars die niet aan de apk-plicht kunnen voldoen omdat hun camper vanwege de coronacrisis in het buitenland moet blijven, kunnen onder voorwaarden drie maanden uitstel krijgen. Dat is in de kern de regeling die de NKC met de Rijksdienst voor het Wegverkeer (RDW) is overeengekomen.

Lees meer...

Tips sportkantines per 1 juli

Lees meer...

NL Sport & Vrije tijd - Iedereen heeft op de één of andere manier te maken gehad met het coronavirus. Mensen in loondienst wachten angstig af of ze straks nog een baan hebben of zijn die al kwijt. ZZP’ers kwamen bijna meteen (nagenoeg) zonder inkomsten te zitten. Velen kozen voor klagen. Johan Sepers, sportjournalist en -statisticus koos - als beste verdediging - voor de aanval en schreef een boek.

Lees meer...

NL Magazine Sport & Vrije tijd - In minder dan vier weken tijd is ons voetbal in een situatie terechtgekomen die zich slechts één keer eerder heeft voorgedaan in de 130-jarige geschiedenis van de bond: het voetbalseizoen wordt niet meer uitgespeeld. Oorzaak in 1945 was de Tweede Wereldoorlog, anno 2020 de coronapandemie. Premier Rutte noemde het ‘een van de hevigste crises waar Nederland ooit mee te maken heeft gehad buiten oorlogstijd’.

Lees meer...

NL Magazine Lifestyle & Gezondheid - Er zijn miljoenen geïnvesteerd in een vaccin waarvan niet bekend is of het gaat werken. Testen van een medicijn of vaccin duurt jaren voordat het label ‘werkzaam’ en ‘veilig’ krijgt. Wij zijn straks verplicht om iets in te laten spuiten waarvan niemand echt weet wat het nu in je lichaam doet en wat op langere termijn.

Lees meer...

NLMagazine Lifestyle & Gezondheid - Iedereen zou moeten weten dat je 2 vormen van bewustzijn hebt, bewust en onbewust. Je bewuste brein kun jezelf sturen en uitschakelen.

Lees meer...

NL Magazine Lifestyle & Gezondheid– Het aantal mensen dat vlees consumeert neemt in rap tempo af en niet alleen in Nederland.

Lees meer...

Kranten

Body & Fit

Telegraaf