Politiek & Maatschappij
Typography

NL Magazine Maatschappij & Techniek– Dankzij allerlei technische innovaties is gezichtsherkenning de laatste jaren steeds meer doorgedrongen in onze samenlevingen. Velen onder ons maken dagelijks bewust gebruik van gezichtsherkenning wanneer ze bijvoorbeeld  inloggen op hun mobiele telefoon of notebook.

Wat we ons echter (vaak) niet bewust zijn, is dat gezichtsherkenning op grote schaal wordt ingezet door allerlei overheidsdiensten ter controle van onze samenlevingen.

 

Hoe gaan overheden daarmee om?
Wereldwijd zijn er nu al 98 landen die gezichtsherkenning 24/7 inzetten en nog eens 25 landen zijn bezig met de implementatie ervan. In de VS waren in 2016 al meer dan 50% van alle bewoners minimaal 1x vastgelegd in een database dankzij gezichtsherkenning en de Amerikaanse overheid is vastbesloten binnen nu en 2 jaar op alle vliegvelden in de VS iedere passagier te registreren met behulp van deze technologie. Belangrijkste doel is om daarmee direct te kunnen vaststellen of reizigers over de benodigde visa beschikken en al dan niet een strafblad hebben.
Uit een opinieonderzoek van 2018 bleek dat bijna 60% van alle Amerikanen voor toepassing van deze technologie is, zolang deze maar wordt ingezet ter bestrijding van criminaliteit en illegale immigratie.
Overigens is gezichtsherkenning ook bijzonder praktisch bij natuurrampen; na de impact van tornado ‘Hurricane in 2019 werd op de Bahama’s gezichtsherkenning ingezet om vast te stellen wie de ramp hadden overleefd.

 

En dichter bij huis - hoe gaan we ermee om in Europa?
Ondanks het feit dat 80% van alle Europeanen geen voorstander is van gezichtsherkenning, zijn er toch 26 landen, waaronder Nederland, waar dit fenomeen wordt ingezet. Hoewel er in Nederland nog geen camera’s hangen met gezichtsherkenning verkent de politie momenteel wel de mogelijkheden.

 


Gelukkig hebben wij onze rechten en vrijheden vastgelegd in privacywetgeving en mensenrechtenverdragen, waardoor de toepassing van gezichtsherkenning in de publieke ruimte nog een te grote inbreuk is. Echter, de vraag doemt op: Rechtvaardigt de COVID-19 crisis de inzet van gezichtsherkenning ter voorkoming van de verspreiding? Wie het antwoord heeft mag het zeggen....................


Overigens wordt in landen als China en Rusland minder moeilijk gedaan over de inzet van deze technologie. Alleen al in Moskou hangen meer dan 100.000 camera’s die beschikken over de mogelijkheden voor gezichtsherkenning, waar alle info op wordt opgeslagen en met elkaar kan worden gekoppeld zodat het voor de autoriteiten een peulenschil is alle informatie te achterhalen.  

 

Koplopers gezichtsherkenning
In landen als Zuid-Korea en China, wordt vanwege de COVID-19 crisis actief gebruik gemaakt van gezichtsherkenning door drones. En in Turkije zet het leger drones in om de grenzen te controleren, net zoals Israël dat doet bij 27 controleposten langs de grens met Palestina. En de politie in de Verenigde Arabische Emiraten beschikt zelfs over ‘smart glasses’ waarmee ze personen kunnen scannen en identificeren.

 

Zelfs in sommige Afrikaanse landen wordt gezichtsherkenning ingezet. Kenia en Oeganda hebben van China (lees: Huawei) telecommunicatieapparatuur en gezichtsherkenningstechnologie ontvangen waarmee, volgens de Keniaanse- en Oegandese overheid, criminaliteit wordt bestreden. Het moge duidelijk zijn dat de meningen hierover sterk verdeeld zijn. Zou ook een mooie testomgeving kunnen zijn voor Huawei om nieuwe speeltjes uit te proberen...................

 

Hoe dan ook, of je toepassing van gezichtsherkenning nu bekijkt vanuit een technologie-, een privacy- of een publiek standpunt, de inzet ervan voor toezicht op onze samenlevingen is (helaas) niet meer tegen te houden.

 

French Paulitz

Categorieën

Column Babette Sijben - 'Een ballantines met een blokje ijs graag. En ook graag een flesje water!' Hij kijkt me vrolijk aan met zijn pretogen. Hij is al 82. Ik sluit hem meteen in mijn hart.

Lees meer...

(column door Dirk Jan van der Zee,  directeur amateurvoetbal KNVB)

Lees meer...

NL Magazine Economie & Duurzaamheid - Chemisch bedrijf Bayer moet ca $ 10,9 miljard betalen ter afwikkeling van een veelheid van kankerclaims als gevolg van het gebruik van haar onkruidverdelger Roundup. Het gebruik van dit glyfosaat-gebaseerde product heeft geleid tot ongeveer 125.000 rechtszaken omdat men claimt dat Roundup kankerverwekkende effecten heeft.

Lees meer...

NLMagazine Economie & Duurzaamheid - Zonnepanelen mogen op de daken van een groot aantal rijksmonumenten. Mits de panelen het beeld van het monument niet ernstig verstoren.

Lees meer...

NLMagazine Economie & Maatschappij – Alle aandacht voor de aanleg en ingebruikname van 5G (het ‘nieuwe internet’) gaat vooral over de voordelen die het ons, de gebruikers van mobiele telefoons, oplevert; we kunnen (nog) sneller video’s downloaden, het spelen van online games wordt nog aantrekkelijker en de content van websites wordt nog sneller zichtbaar op onze schermen.

Lees meer...

NL Magazine Maatschappij, Technologie & Economie – Tot ver in de jaren 70 van de vorige eeuw kregen duizenden werknemers wekelijks hun salaris uitbetaald, in een enveloppe. In de jaren erna nam de populariteit van Eurocheques toe en werd steeds meer geld via banktransacties overgeboekt; dat noemde men toen nog ‘giraal geld overmaken’.

Lees meer...

NL Magazine Maatschappij & Politiek – Buurtbemiddelaars, hulpverleners, gemeenten en  woningcorporaties verwachten deze zomer een forse stijging van overlastmeldingen, aldus twee onderzoeken van het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid (CCV).

Lees meer...

NLMagazine Maatschappij & Politiek - Dat waar alles om draait, werd door Rutte in een van zijn eerste persconferenties niet genoemd. Voor de zoveelste keer kwam hij namelijk met een waarschuwing voor een piek in de besmettingen die de zorg niet meer aan zou kunnen.

Lees meer...

NL Magazine Wetenschap & Techniek – Ontwikkelaar van innovatief fietshandvat NaviGrips, start Indiegogo-campagne om productie te starten en het verkeer veiliger te maken.

Lees meer...

NL Magazine Wetenschap Techniek– We doen het allemaal wel een paar keer per dag; we zetten ‘het licht aan’ waarmee we in een fractie van een seconde een kamer verlichten. Wat we ons daarbij niet realiseren, is dat het licht er even over doet om daar te komen............

Lees meer...

NL Magazine Wetenschap & Techniek – Op 24 april 1990 werd de Hubble Telescoop door  de Space Shuttle ‘Discovery’ in een baan om de aarde gebracht. Voor diegenen die niet weten wat dit ding in de ruimte doet: Deze telescoop draait als een kunstmaan om de aarde en wordt gebruikt voor optische waarnemingen, simpel verwoord, het ding maakt foto’s.

Lees meer...

NL Magazine Media - "Het échte geluid van kleurrijk Nederland laten horen, een kweekvijver zijn voor jong aanstormend talent en streven naar verbinding waar anderen vastlopen. Met deze inclusieve boodschap is vandaag M24 gelanceerd. Een vernieuwende omroep voor moslims, die tegelijkertijd toegankelijk is voor iedereen."

Lees meer...

NL Magazine Cultuur - Het Prins Bernard Cultuurfonds en stichting Kastelen, historische Buitenplaatsen & Landgoederen (sKBL) bundelen de krachten met de oprichting van het Themafonds Kastelen & historische Buitenplaatsen.

Lees meer...

NL Magazine – Cultuur & Uitgaan - Nadat Andrea Rafaella eind april haar debuutsingle ‘Ik Kom Eraan uitbracht, ‘heeft de jonge zangeres ook al haar nieuwe single ‘Cake’ uitgebracht. Voor het uitbrengen van haar tweede hit heeft zij een hele speciale dag gekozen: haar 15e verjaardag.

Lees meer...

(door Joost Boers, onze correspondent uit het Gooi)

Lees meer...

NL Magazine Reizen Vakanties - We zijn vooral aan huis gekluisterd en nadat je alle kinderboeken hebt (voor)gelezen, mens-erger-je-niet of koehandel tot in den treuren hebt gespeeld, weet jij het ook niet meer. Club Med weet het wel! 

Lees meer...

NL Magazine Reizen Vakanties - Camperaars die niet aan de apk-plicht kunnen voldoen omdat hun camper vanwege de coronacrisis in het buitenland moet blijven, kunnen onder voorwaarden drie maanden uitstel krijgen. Dat is in de kern de regeling die de NKC met de Rijksdienst voor het Wegverkeer (RDW) is overeengekomen.

Lees meer...

Tips sportkantines per 1 juli

Lees meer...

NL Sport & Vrije tijd - Iedereen heeft op de één of andere manier te maken gehad met het coronavirus. Mensen in loondienst wachten angstig af of ze straks nog een baan hebben of zijn die al kwijt. ZZP’ers kwamen bijna meteen (nagenoeg) zonder inkomsten te zitten. Velen kozen voor klagen. Johan Sepers, sportjournalist en -statisticus koos - als beste verdediging - voor de aanval en schreef een boek.

Lees meer...

NL Magazine Sport & Vrije tijd - In minder dan vier weken tijd is ons voetbal in een situatie terechtgekomen die zich slechts één keer eerder heeft voorgedaan in de 130-jarige geschiedenis van de bond: het voetbalseizoen wordt niet meer uitgespeeld. Oorzaak in 1945 was de Tweede Wereldoorlog, anno 2020 de coronapandemie. Premier Rutte noemde het ‘een van de hevigste crises waar Nederland ooit mee te maken heeft gehad buiten oorlogstijd’.

Lees meer...

NL Magazine Lifestyle & Gezondheid - Er zijn miljoenen geïnvesteerd in een vaccin waarvan niet bekend is of het gaat werken. Testen van een medicijn of vaccin duurt jaren voordat het label ‘werkzaam’ en ‘veilig’ krijgt. Wij zijn straks verplicht om iets in te laten spuiten waarvan niemand echt weet wat het nu in je lichaam doet en wat op langere termijn.

Lees meer...

NLMagazine Lifestyle & Gezondheid - Iedereen zou moeten weten dat je 2 vormen van bewustzijn hebt, bewust en onbewust. Je bewuste brein kun jezelf sturen en uitschakelen.

Lees meer...

NL Magazine Lifestyle & Gezondheid– Het aantal mensen dat vlees consumeert neemt in rap tempo af en niet alleen in Nederland.

Lees meer...

Kranten

Body & Fit

Telegraaf