Politiek & Maatschappij
Typography

NL Magazine Politiek & Maatschappij - Nederlandse autoriteiten hebben in de tweede helft van 2019 vaker gegevens van gebruikers opgevraagd dan in de tweede helft van 2018. Aldus blijkt uit de laatste rapportage van facebook.

In de tweede helft van vorig jaar ontving Facebook in totaal 793 verzoeken over persoonsgegevens van gebruikers. Van 80% werd de informatie daadwerkelijk verstrekt. De belangrijkste criteria voor het opvragen betreffen namen, aanmeldingsdata en hoelang een gebruiker actief is op het net. In sommige gevallen worden ook IP-adressen of accountinhoud opgevraagd en verstrekt.

Stijging informatie opvragen door overheid
100 van de 793 verzoeken betroffen noodverzoeken. Omdat er in bepaalde situaties gevaar dreigt, is er geen tijd voor het starten van een wettelijke procedure. In de andere gevallen werden er wel degelijk verzoeken via een procedure ingediend, waarbij de overheid een bevelschrift had om data op te vragen.
Het aantal aanvragen voor van de Nederlandse overheid is de laatste tijd fors gestegen.
Alleen in de eerste helft van 2017 waren de 804 dataverzoeken van de overheid cq autoriteiten  aanzienlijk en zelfs groter dan in het tweede kwartaal van 2019. Tot en met de tweede helft van 2018 nam het aantal verzoeken af tot 513, maar na die tijd toont het aantal verzoeken een steeds verder stijgende lijn.

Klik op de foto als u zo'n mondkapje wil.

Stijging ook wereldwijd
Ook wereldwijd is een stijgende trend te zien. In heel 2019 werden er bij Facebook 269.000 dataverzoeken van overheden ingediend, tegenover 214.000 een jaar eerder.

Meer weten
Wilt u meer weten over nieuw en bestaand cijfermateriaal en gebruikersdata? Raadpleeg dan het     transparantierapport.

Afbeelding van Gerd Altmann via Pixabay

Greenchoice

Quote

NOS politiek

e-Matching

Kranten ad

Aanbevolen artikelen