Sport & Vrije tijd
Typography

NLMagazine Sport - Elk weekend worden er normaal 30.000 wedstrijden gespeeld op de amateurvelden. Ondanks een aantal coronagevallen en nog meer spelers die uit voorzorg in quarantaine moesten, zijn de afgelopen weekends zo’n 80% van de geplande wedstrijden gewoon gespeeld.

Met 1,2 miljoen KNVB-leden is een aantal besmettingen helaas onvermijdelijk, we staan tenslotte midden in de samenleving. Maar het amateurvoetbal is duidelijk geen brandhaard gebleken daar de meeste besmettingen thuis, op het werk en bij vrienden en familie plaatsvinden. Op het zaalvoetbal na, worden alle wedstrijden in de buitenlucht gespeeld.

Uit onderzoek is gebleken dat men op het veld nooit lang binnen 1,5 meter afstand van elkaar verkeert en dat sporten aantoonbaar een goede invloed op de weerstand en gezondheid van mensen heeft. Daarnaast biedt het een gezonde uitlaatklep voor met name de jeugd die in deze tijd weinig kanten op kan.


Coronacijfers

Nu in de samenleving de coronacijfers oplopen, kunnen we niet anders dan zo goed mogelijk doen wat we mogen doen, binnen de mogelijkheden de mensen veilig laten trainen. Daarmee hopen we dat versoepelingen van de maatregelen zich via de routekaart van het kabinet zo snel mogelijk aandienen. Een pauze van twee weken is voor de competities te overbruggen maar gaat dit veel langer duren, dan kunnen de negatieve gevolgen voor het sportieve en sociale netwerk dat amateurvoetbal heet wel eens structureel worden:

Met de competities wordt ook opnieuw het spelplezier bij de voetballers stilgelegd. Hoe vaak kunnen zij zich blijven opladen om sport een belangrijk deel van hun vrije tijd te laten uitmaken? Kost dit de clubs straks leden?
De verenigingen worden draaiende gehouden door 400.000 vrijwilligers. Op hen wordt opnieuw een enorm beroep gedaan om alles op hun club om te gooien. Hoelang blijven zij dit nog leuk vinden om te doen?

Amateurverenigingen zijn geen vetpot. Nu moeten zij het nog langer stellen zonder een groot deel van hun inkomsten, want drie weken geleden moesten de kantines al dicht. Hoe lang kunnen zij deze financiële klappen nog incasseren?

Dit baart ons grote zorgen. Ook wij zien de sterk gestegen coronacijfers en snappen de noodzaak voor maatregelen. Maar we moeten niet de voordelen die het sporten en het amateurvoetbal bieden uit het oog moeten verliezen. Niet tijdens de coronatijd en ook niet voor daarna.


Nadere informatie
In overleg met NOC*NSF en het ministerie van VWS wordt er hard gewerkt aan het verduidelijken van alle maatregelen voor het amateurvoetbal. De komende dagen ontvangen alle verenigingen hierover nadere informatie en verschijnen er update op www.knvb.nl/coronavirus.


Bron: KNVB

Quote

Body & Fit

Sport nu.nl

19 maart 2024

Het laatste nieuws het eerst op NU.nl

Center Parcs

Centerparcs