Politiek & Maatschappij
Typography

076 Breda Maatschappij/Lifestyle -  Initiatief ‘Home Made Chefs maaltijdbox’ geeft boeren een steuntje in de rug en biedt verse producten en recepten van bekende en onbekende chefs. Wat een prima initiatief. Immers, vanwege de coronacrisis kampen de Nederlandse boeren momenteel met enorme voedseloverschotten.

Home Made Chefs maaltijdbox
Online kookplatform Home Made Chefs en boodschappenboxbezorger Boerschappen hebben de handen ineengeslagen en introduceren het initiatief de ‘Home Made Chefs maaltijdbox’. Nederlandse boeren kunnen hun voedseloverschotten op een rendabele manier verkopen op het daarvoor ingerichte platform. De opgekochte overschotten worden verwerkt in vier verschillende maaltijdboxen met culinaire recepten en verkocht aan de consument.
Via de website kunnen boeren met voedseloverschotten zich vanaf vandaag aanmelden. Ook consumenten kunnen vanaf vandaag terecht voor een van de vier maaltijdboxen.
 
Boeren in nood
Boeren hebben te maken met een omzetdaling, terwijl hun vaste lasten gewoon doorlopen. De bedrijven waar zij gewoonlijk producten aan leveren, zoals groothandels voor de horeca, zijn gesloten. Dit leidt bij boeren tot acute financiële problemen. De lente is net begonnen, maar in de afgelopen weken schoten de eerste groenten al uit de grond door de zachte winter. Veel boeren zitten met producten die  nu klaar liggen voor de verkoop. Na de overheidsmaatregelen zijn bijna alle restaurants aan wie boeren leveren gesloten en daarom zitten zij nu ook met veel voedseloverschotten. Er zijn veel initiatieven voor horecaondernemers zijn, maar de boeren worden eigenlijk vergeten. Ook de export naar andere landen valt voor een groot deel stil.
 
‘Een gezond product mag echt niet weggegooid worden, zeker nu niet!’ aldus Rob Baan eigenaar van Koppert Cress, een bedrijf in micro cress. ‘De cressen die wij maken zijn ook nog eens ontzettend gezond. Daarom ben ik blij met het initiatief omdat mijn producten alsnog een goede eindbestemming hebben. Ook hoop ik dat consumenten kennis maken met nieuwe producten middels de boxen en dat zij anders naar eten zullen kijken’.
 
Initiatiefnemers
Boerschappen is een onderneming die dagelijks langs boeren rijdt om boodschappenboxen samen te stellen voor haar klanten. ‘Na de invoering van de overheidsmaatregelen merkten we al snel dat veel boeren in de problemen kwamen doordat ze hun producten niet meer kwijt konden’, zegt Stijn Markusse, eigenaar van Boerschappen. ‘Wij wilden hen een oplossing bieden. Veel restaurants zijn gesloten, maar mensen willen natuurlijk nog wel lekker én culinair eten. Daarom hebben we recepten gecreëerd in samenwerking met Home Made Chefs, een online platform dat laagdrempelige recepten aanbiedt, samen met bekende en onbekende chefs, die Nederlanders inspireren om zelf aan de slag te gaan in de keuken.’
 
Via Rabo Food Forward heeft Stijn samen met Rabobank heel makkelijk zijn oplossing kunnen versnellen. Carin van Huët, Directeur Food & Agri Rabobank: 'Ik ben blij dat we ondernemers zoals Stijn kunnen helpen in deze tijd. Juist nu is het belangrijk om samen op te staan en elkaar te helpen. Samen sterk voor onze boeren, ondernemers, consumenten en zorgverleners. Ik ben groot voorstander van dit initiatief, omdat dit ook een onderdeel is van het opbouwen van de kortere ketens. Rabobank ondersteunt dit initiatief door haar parkeerplekken aan te bieden als drive-thru voor consumenten.'
 
Verschillende boxen
Home Made Chefs biedt in samenwerking met Boerschappen verschillende boxen aan voor consumenten. Een van de boxen is de Chefs Box, die Nederlanders helpt te koken als een echte chef. Deze box bevat drie maaltijden (€ 49,50 voor twee personen) met verse ingrediënten van de boeren in nood en culinaire recepten gemaakt door een van de chefs. Ook is er een Kids Box, die kinderen op een leuke manier kennis laat maken met koken (€ 67,50 voor gezinnen met kinderen). Tevens kan men een bijdrage doen voor een hulpbox, een hulpbox kopen en/of wegbrengen naar ouderen, hulpbehoevenden en/of zorgverleners. Alle boxen zijn vanaf vandaag te bestellen via de website.
De boxen zijn contactloos op te halen bij een van de 21 Drive-thru locaties of je kunt ze thuis laten bezorgen.

Greenchoice

Quote

NOS politiek

e-Matching