Economie & Duurzaamheid
Typography

Economie & Maatschappij – In een periode van ongeveer een halve eeuw is China erin geslaagd te veranderen van een boerensamenleving in een economisch mirakel; met een bruto nationaal product van bijna 14 duizend miljard Dollar vertegenwoordigd China ongeveer 16% van de totale wereldeconomie en de verwachting is dat binnen nu en 10 jaar China de VS van de 1e plaats zal stoten.

Deze razendsnelle ontwikkeling is vooral tot stand gekomen door een radicale koerswijziging van de Chinese Communistische Partij in de jaren negentig van de vorige eeuw. In deze periode werd Hong Kong overgedragen aan de CCP, stelde China zich open voor buitenlandse investeerders en bedrijven en kregen Chinezen de mogelijkheid een eigen onderneming te starten. Dat leidde tot giganten als Alibaba, Huawei en Tencent en meer recentelijk succesvolle ondernemingen zoals TikTok.

Ook werden, naar westers voorbeeld, financiële beurzen opgericht in Shanghai en Shenzhen en verkregen Chinese bedrijven beursnoteringen in de VS. Op maatschappelijk vlak werden ook structurele wijzigingen doorgevoerd; er kwam een sociaal vangnet, er werd een start gemaakt met de aanleg van de nieuwe zijderoute richting Europa en talloze miljoenensteden werden uit de grond gestampt zodat een groeiende middenklasse een nieuw huis kon betrekken. Deze nieuwe middenklasse kon het zich ook veroorloven hun kinderen naar een universiteit te sturen, een (bij voorkeur Duitse) auto aan te schaffen en een vakantie naar Europa of de VS te boeken.

 

Hoe ziet de toekomst eruit?
Inmiddels wordt er met een andere blik naar China gekeken; dat is onder andere veroorzaakt door warrige communicatie m.b.t. de uitbraak van het COVID-19 virus dat, zoals inmiddels duidelijk is, een Chinese bron heeft. Tevens wordt er kritisch gekeken naar een bedrijf als Huawei dat verdacht wordt van strakke banden met de Chinese overheid. Overigens zijn in principe alle Chinese bedrijven eigendom van de CCP; de totalitaire leiding van het land is tenslotte nog steeds in handen van slechts een partij. Ook de introductie van een sociaal controlesysteem voor alle Chinezen wordt met argusogen bekeken; het doet denken aan de voorspellingen van George Orwell in zijn beroemde boek, 1984........................

Dat maakt steeds meer westerse regeringen en bedrijven sceptisch over samenwerking met Chinese bedrijven en de Chinese overheid (lees: CCP) met als gevolg een al langer durende handelsoorlog met de VS. En vorige week werd duidelijk dat men in de VS zelfs overweegt om TikTok te verbannen met als gevolg dat Microsoft onderhandelingen startte voor een overname van het Amerikaanse deel van TikTok. Maar ook die onderhandelingen zijn inmiddels stopgezet onder druk van de Amerikaanse overheid. En Huawei dreigt steeds meer opdrachten te verliezen voor de levering van infrastructuur voor het nieuwe 5G netwerk, niet alleen in de VS maar ook in de rest van de westerse wereld.

 

Gaat China zich aanpassen aan deze nieuwe realiteit?
China heeft al eerder besloten niet langer te willen fungeren als ‘de fabriek’ van de wereld. Daartoe is een plan uiteengezet, Made in China 2025, waarin ambitieuze doelstellingen zijn vastgelegd m.b.t. ontwikkelingen rondom kunstmatige intelligentie, pharma, ruimtevaart en robotics. De investeringen worden geschat op meer dan 300 miljard Dollar en ook de nieuwe zijderoute richting Europa kan rekenen op geldstromen van meer dan 900 miljard Dollar.

China zal zich weinig gelegen laten liggen aan handelsoorlogen of andere westerse bemoeienis met de ambities die zijn vastgelegd in Made in China 2025.

 

French Paulitz

Greenchoice

Quote

Economie nu.nl

29 maart 2024

Het laatste nieuws het eerst op NU.nl

e-Matching

Mediamarkt

Coolblue