Economie & Duurzaamheid
Typography

NL Magazine Economie & Maatschappij – De laatste jaren wordt er veelal gesproken over ‘millenials’ wanneer we het hebben over de laatste generatie toetreders op de arbeidsmarkt.  Millennials, geboren na 1984, zouden moeilijk te managen zijn, egocentrisch, niet gefocust, lui en vinden dat ze recht hebben op van alles en nog wat.

De oorsprong voor dit gedrag zou ‘m vooral zitten in een opvoeding die voorschreef dat alles mogelijk moet zijn, en de invloed van sociale media. Op YouTube (Simon Sinek, Millenials) wordt dit beeld in meerdere korte filmpjes genuanceerd weergegeven.  
Inmiddels staat Generatie ‘Z’ op het punt deze millenials op te volgen als nieuwe toetreders op de arbeidsmarkt.

Hoe ziet deze nieuwe generatie werknemers eruit - En waarin verschillen zij van Millenials?
Onderstaande infographic geeft een beschrijving van de eigenschappen van de ‘Z’ generatie.

Bron: VisualCapitalist.com - USA

In het volgende overzicht zijn de verschillen tussen beide generaties naast elkaar gezet.

Bron: VisualCapitalist.com - USA

Uit deze vergelijking ontstaat het beeld dat generatie ’Z’ over het algemeen wat pragmatischer is en anders aankijkt tegen een carrière dan dat de millenials dat deden. Een van de verklaringen voor dat pragmatische gedrag zou liggen in het feit dat generatie ‘Z’ is opgevoed in een periode met 2 crises; de Dot Com- (2002) en financiële crisis (2008). Daaruit volgt ook de verklaring voor hun andere houding ten opzichte van geld.

Generatie ‘Z’ is praktisch ingesteld, verwacht dat ze hard moeten werken voor een vaste baan en houdt graag geld over om te sparen. Daarnaast is deze generatie erg divers (bijna de helft heeft een niet Westerse achtergrond – USA) en hecht grote waarde aan gelijkwaardigheid.
Zij zijn opgegroeid in een altijd ‘online’ wereld; 50% van hen is 10 uur per dag online en 70% van hen kijkt gemiddeld 2 uur per dag naar Youtube of andere vergelijkbare kanalen.


Waar is generatie ‘Z’ naar op zoek bij een werkgever?

Onderstaande infographic geeft een overzicht van de belangrijkste verwachtingen die generatie ‘Z’ heeft van een werkgever.

Bron: VisualCapitalist.com - USA

Wat verwacht generatie ‘Z; van hun nieuwe werkgevers?
Stabiliteit, groeipotentieel en gelijkwaardigheid scoren hoog op het wensenlijstje van generatie ‘Z’.

Bron: VisualCapitalist.com - USA

Wellicht heeft u al iemand van deze generatie in dienst? Zo niet, dan komt dat moment snel dichtbij.

French Paulitz

Greenchoice

Quote

Economie nu.nl

24 april 2024

Het laatste nieuws het eerst op NU.nl

e-Matching

Mediamarkt

Coolblue