Lifestyle & Gezondheid
Typography

Minder stress en meer energie willen we allemaal natuurlijk. Maar hoe doe je dat?  

NL Magazine Gezondheid - Waar we ons niet altijd van bewust zijn is, dat stress en energie alles met elkaar te maken hebben, het is hetzelfde systeem in ons lichaam. Van stress krijg je energie, maar van teveel stress put je jezelf uit; het gaat allemaal om de juiste balans. 

Stress  
Stress wordt meestal beschouwd als een psychisch probleem maar dat is maar één kant van de medaille. Stress is namelijk óók een biologische reactie op gevaar. Bij stress draait alles om hormonale processen in je lichaam die ontstaan zodra je angst ervaart. Als je bang wordt grip te verliezen bijvoorbeeld, als het steeds moeilijker wordt om alle ballen in de lucht te houden. Of als je je zorgen maakt, dat is ook een variant op angst. Zodra angst in welke vorm ook de kop op steekt, maakt je lichaam automatisch stresshormonen aan. Daarmee wordt een biochemische kettingreactie op gang gebracht die zo krachtig is dat niet alleen je líjf in opperste staat van paraatheid komt, maar ook je hoofd; we noemen deze reactie dan stress. 

 
Stresshormonen geven energie
Angst is een hele nuttige emotie, het is de emotie die ons laat vechten of vluchten, reacties waarmee we gevaar te lijf gaan of waarmee we ons daar juist van afwenden. Zodra we met onze zintuigen iets opmerken wat gevaarlijk kan zijn, of als we ons zorgen maken, wordt het stresssysteem in een fractie van een seconde in werking gezet. De hersenen zenden een signaal naar de bijnieren om stresshormonen aan te maken die zorgen voor een enorme boost aan energie die we krijgen om te vechten of te vluchten. Zodra het gevaar is geweken, maken de bijnieren andere hormonen aan, de zogenaamde gelukshormonen, waardoor we weer tot rust komen.  

 
Een burn-out is een bijnieruitputting
Bij stress draait alles om de wisselwerking tussen stress- en gelukshormonen en om je bijnieren, de hormoonfabriekjes op je nieren waar al die hormonen worden aangemaakt. Teveel stress ontregelt je bijnieren en daarmee je hormoonhuishouding, iets wat de opmaat kan zijn voor het oplopen van een burn-out. Of liever gezegd van een bijnieruitputting, want dat is wat een burn-out daadwerkelijk is. Van dikwijls jarenlang overuren draaien, raken de bijnieren zó uitgeput dat ze het letterlijk niet meer trekken.  

 
Vermoeidheid door lagere hormoonproductie 
Uitgeputte bijnieren produceren steeds minder hormonen. Dat merk je omdat je steeds vermoeider wordt. Je kunt het steeds moeilijker gaan vinden om ’s ochtends je bed uit te komen, je ziet op tegen de dag, je kunt je behoorlijk depri voelen en je hebt steeds meer koffie of andere stimulerende middelen nodig om door te kunnen gaan. En beetje bij beetje wordt het steeds erger. Ook fysiek kun je steeds meer last krijgen, je wordt vaker ziek en herstelt ook steeds moeizamer.  
Omdat je weerstand afneemt, kun je de gekste kwalen oplopen die op het oog geen verband hebben met elkaar. Maar stress is meestal de onderliggende verbindende oorzaak. Als je tijdens dit proces niet ingrijpt en maar doorgaat, dan kun je op een kwade dag helemaal onderuit gaan.  

 
De impact van een burn-out
Een uitputting van de bijnier oftewel een burn-out is heel beangstigend. Van het ene op het andere moment kun je niets meer en letterlijk stroomt alle energie uit je lichaam. Fysiek ben je tot vrijwel niets meer in staat, psychisch ben je totaal in de war en emotioneel ben je een wrak geworden. Veel meer dan huilen lukt niet meer. En de angst of je ooit weer in staat zult zijn om goed te functioneren is enorm. Als je het zover laat komen dat je burn-out raakt, ben je maanden zo niet jaren bezig om er van te herstellen en als je je levensstijl niet drastisch omgooit, kun je zomaar tegen een tweede of derde burn-out aanlopen. Dat is natuurlijk niet wat we willen en gelukkig hoeft dat ook niet meer. 

 

Het voorkomen van een burn-out door te testen
Als je de biologische kant van stress begrijpt, kun je een burn-out voorkomen of hiervan sneller herstellen. Je raakt namelijk niet zomaar burn-out, er gaan vaak jaren aan overbelasting aan vooraf. De kunst is om de signalen van uitputting te herkennen. Als je bijvoorbeeld merkt dat je steeds vermoeider wordt, kun je laten testen op wat de conditie is van je bijnieren. Dat dit kan is nauwelijks bekend. Daar moet verandering in komen omdat hiermee veel ellende kan worden bespaard. De mate waarin je burn-out aan het raken bent, is immers te meten en dat is mooi want dan kun je voorkomen dat je helemaal uitgeput raakt. 

 
Meer energie met goede voeding en natuurlijke supplementen 
Je kunt het proces van uitputting ook omdraaien en je stresssysteem voor je laten werken. Dat kun je doen door je bijnieren zó goed te verzorgen dat je juist energie krijgt in plaats van stress. Voeding en het aanpassen van je levensstijl zijn daarbij de geheime wapens. Lekker veel groenten en fruit, minimaal drie ons en twee stuks per dag. Verder is het heel belangrijk om minstens twee keer per week vette vis als haring of makreel te eten voor de broodnodige omega 3 vetten. Vermijd als het even kan slechte vetten, bewerkt voedsel, alles in pakjes, zakjes en blikjes of light producten. Als je dat moeilijk vindt, kun je natuurlijke supplementen gebruiken om aan alle goede stofjes te komen die je bijnieren nodig hebben. Natuurlijke supplementen, dat is heel belangrijk omdat die veel beter door je lichaam worden opgenomen dan synthetische varianten. Kruiden werken ook erg goed; met bijvoorbeeld ashwaganda of rhodiola en nog veel meer kruiden kun je je bijnieren oppeppen.  
Neem naast goede voeding en natuurlijke supplementen een minuut of twintig per dag echte rust door meer te dagdromen of iets anders waar zo min mogelijk prikkels bij komen kijken. Als je dat aanvult met wat meer bewegen, ook een minuut of twintig per dag en bij voorkeur in de natuur, zul je merken dat je niet alleen meer energie krijgt, maar je wordt er ook nog eens veel stressbestendiger door! 

 
Jurgen Spelbos
Centrum voor Stressologie 

Categorieën

Door Jos de Jong - NLMagazine Journalistiek - In een wereld vol uitdagingen en kansen lijkt het er soms op dat we eerder geneigd zijn om te focussen op negatieve berichtgeving dan op positieve verhalen. Waarom is dat? Laten we duiken in de psychologie achter deze trend en de waarde ontdekken van het brengen van positieve journalistiek in ons leven.

Lees meer...

Door Jos de Jong - NLMagazine Artificial Intelligence - AI, oftewel Kunstmatige Intelligentie, roept vaak zowel nieuwsgierigheid als angst op. Mensen vragen zich af hoe deze technologie ons leven kan veranderen, en inderdaad, er zijn talloze manieren waarop AI een positieve impact kan hebben. Laten we eens verkennen hoe we AI kunnen omarmen en benutten voor het welzijn van de samenleving.

Lees meer...

Door Jos de Jong - NLMagazine Maatschappij, Zorg, Zorgpremie – Maar liefst zo’n 61% van de Nederlandse bevolking maakt zich ernstige zorgen over opnieuw een stijging van de zorgpremie voor 2024 en vraagt zich af waarom we toch allemaal opnieuw worden verplicht om deze steeds aanzienlijke jaarlijks terugkerende stijgende zorgpremies moeten betalen.

Lees meer...

NLMagazine - Als schoonmaakbedrijf in Amsterdam zijn wij ons bewust van de impact die wij hebben op het milieu. Dat is ook de reden dat we duurzaamheid in elke vezel van ons bedrijf hebben geïmplementeerd.

Lees meer...

Door Martin Vrijland - NLMagazine, Economie & Duurzaamheid, geld en invloeden VIDEO - Bitcoin is de enige gedecentraliseerde digitale munteenheid op een gedistribueerd grootboek waarop geen enkele autoriteit invloed kan uitoefenen.

Lees meer...

Door Wouter Scheepens, MVO Nederland - NLMagazine, Economie & Duurzaamheid, natuur & milieu - Hoe langer we wachten met verduurzamen, hoe hoger de maatschappelijke kosten straks. En die kosten komen terecht bij de consument.

Lees meer...

NLMagazine/Utrecht, Maatschappij - Gemeente Utrecht en Utrecht in Dialoog organiseren samen een reeks dialogen rondom straatintimidatie. Hoe willen we wél met elkaar omgaan? En wat is daarvoor nodig? Door het delen van verhalen en dromen brengen we deze werkelijkheid dichterbij!

Lees meer...

NLMagazine/Schipluiden, Maatschappij, verdriet, verlies, overlijden - Op woensdag 27 maart geeft Emeritus hoogleraar verliesverwerking Manu Keirse in Op Hodenpijl te Schipluiden een lezing over elkaar helpen bij verlies en verdriet.

Lees meer...

Door Pascal Besselink - NLMagazine, Politiek & Maatsdchappij, discriminatie, hoofddoek, crucifixen etc - Demissionair minister Yesilgöz van Justitie werkt aan een ministeriële regeling die bepaalt dat boa's er in iedere gemeente hetzelfde moeten uitzien. De discussie over een kledingcode op de werkvloer laait daarmee weer op.

Lees meer...

NLMagazine Wetenschap & Techniek - ECP (Platform voor de InformatieSamenleving) organiseert samen met de Nederlandse AI Coalitie en Capgemini een ECP Deelnemersspecial over hoe de bestuurlijke besluitvorming rond AI binnen uw organisatie kan worden versterkt op maandag 28 november in Nieuwspoort Den Haag. Tijdens deze bijeenkomst hoort u meer over de impact van AI op ons dagelijkse leven en werk en hoe AI ons werk en onze werkprocessen zal veranderen.

Lees meer...

NLMagazine Wetenschap en literatuur - Nederland heeft een rijke financiële traditie, die behalve van successen ook bol staat van speculaties, schandalen en schurken. In de 17e en 18e eeuw waren Amsterdamse bankiers de financiers van de wereld. Ze pionierden met nieuwe vormen van geldverstrekking, die nog altijd gangbaar zijn. Crises sloegen toe, banken vielen om, reputaties werden gebroken, speculanten sloegen hun slag of leden zware verliezen.

Lees meer...

Deel 2: Particulier MBO in Nederland
Deel 3: MBO4Leisuresports, een voorbeeld van particulier MBO-onderwijs
Deel 4: MBO4Leisuresports, vragen over de opleiding
Deel 5: MBO4Leisuresports, ervaringen na de opleiding

NL Magazine Educatie- Dit artikel is het eerste in een serie over het Middelbaar Beroepsonderwijs (MBO) in Nederland. In deze serie gaan we van het brede aanbod in het vervolgonderwijs door naar juist een specifiek voorbeeld, een particuliere MBO-opleiding (MBO4Leisuresports) om de verscheidenheid op het onderwijsgebied aan te tonen.

Lees meer...

NLMagazine/Tilburg, Evenementen, uitgaan, van alles te doen - Tilburg heeft de prijs voor Evenementenstad van het jaar gewonnen. Tijdens het Nationaal Congres Evenementen op 8 april in Valkenburg aan de Geul ontving wethouder Maarten van Asten de prijs uit handen van juryvoorzitter Johan Moerman.

Lees meer...

Afbeelding van Tony Chen & Dorian de Rijk - NLMagazine/Amsterdam, Evenementen – Op 24 zaterdag 25 mei 2024 vindt in Amsterdam het evenement ‘24 uur West’ plaats.

Lees meer...

NLMagazine/Beekse Bergen, Arnhem, Evenementen - Brew@theZoo is geen ‘gewoon’ bierevenement… Het is er een tussen brullende leeuwen en nieuwsgierige giraffen.

Lees meer...

Zuid-Limburg op z’n mooist ontdekken | NL Magazine Vakantie - Menig fietser zal zich de uitdagende kilometers van de Mergellandroute heugen. Die glooiende Zuid-Limburgse fietswegen langs prachtige vakwerkboerderijen, groeves en indrukwekkende kastelen.

Lees meer...

NLMagazine Vrije Tijd, Vakantie - Het aantal Nederlanders op Nederlandse vakantieparken is afgelopen voorjaarsvakantie met 38 procent gestegen in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar. Het gemiddelde Nederlandse vakantiepark had tijdens de voorjaarsvakantie een bezetting van 94 procent. Hiermee zijn alle records gebroken. Vakantie in eigen land lijkt door corona uitgegroeid tot een trend.

Lees meer...

NL Magazine Reizen - Van begin juni tot half juli zijn er op Schiphol 38 vluchten aangekomen met een  met het coronavirus besmet persoon, aldus een bevestiging van de Veiligheidsregio Kennemerland aan het Noordhollands Dagblad.

Lees meer...

NLMagazine/Amsterdam, Fietsen, sport, evenementen - Op zaterdag 15 juni rijdt Cycle Capital mee in de Rainbow Ride, een uniek fietsevenement in Amsterdam. Fiets jij gezellig met ons mee?

Lees meer...

200 jaar KNRM: Spannende reddingverhalen in podcastserie met Roelof Hemmen - NLMagazine/IJmuiden, Reddingsverhalen, surfen, sport - In het kader van het jubileumjaar presenteert Roelof Hemmen 20 van de meest indrukwekkende reddingverhalen in de 200 jarige historie van de Koninklijke Nederlandse Reddingmaatschappij (KNRM).

Lees meer...

Door Nikki Kolman, Kenniscentrum Sport & Bewegen - NLMagazine Sport - Nederlands schaatsfenomeen Irene Schouten heeft besloten een punt te zetten achter haar indrukwekkende carrière in de schaatssport.

Lees meer...

NU einde aan het poldermodel - NLMagazine Lifestyle & Gezondheid – We beginnen dit korte artikel met het statement dat ‘Driekwart van alle voedselreclame in Nederland junkfood betreft’.

Lees meer...

Ongekend goede line-up, meer muziek dan ooit - NLMagazine Lifestyle & Gezondheid - Familieopstellingen, klankschaalsessies en beroemde DJ Harold van Lennep achter de draaitafels.

Lees meer...

NLMagazine, Lifestyle & Gezondheid - Immunity is een poederdrank verrijkt met vitamines. Een combinatie van acerola-, druivenpit-, Ginseng-, resveratrol- en gemberextract, zwarte bessen- en zwarte wortelpoeder, gezoet met kokosbloesemsuiker.

Lees meer...