Cultuur Uitgaan Entertainment Media Lifestyle
Typography

NLMagazine Kunst & Cultuur - De stille liefde van Kees Verwey (tot en met 13 februari 2023) is te zien in het Verwey Museum Haarlem. Verwey Museum Haarlem heeft afgelopen week na een ingrijpende reconstructie weer zijn deuren voor het publiek geopend. Verwey Museum Haarlem verbindt historie en kunst en is zeven dagen per week op Groot Heiligland 47 in Haarlem te bezoeken.

Kees Verwey (1900-1995) schilderde het liefst op zijn atelier aan het Spaarne 108 in Haarlem. Hoe hij zelf over zijn schilderkunst dacht, verwoordde hij in 1978: ‘Bij alle onderwerpen die ik in de loop der jaren heb gemaakt, kan men dezelfde formule terugvinden: kijken, maar dan steeds weer anders kijken […] want kijken is beleven en om de belevenis is het mij te doen. Hoe langer ik kijk, hoe sterker nog de belevenis, die ik ervan ondervind.’

Kees Verwey maakte in de 20e eeuw naam met zijn kleurige stillevens, de portretten van tijdgenoten, zijn bloemenschilderijen en atelierstukken, waarbij zijn eigen atelier aan het Spaarne in Haarlem als decor fungeerde. Hij stond bekend om zijn koppige, dwarse persoonlijkheid. Zo schonk hij in 1984 zijn nalatenschap bij legaat aan de gemeente Haarlem, maar toen de gemeente draalde bij het vinden van een goed onderkomen trok hij dit aanbod terug en bracht zijn werk onder in de Stichting Kees Verwey, waarvan hij zelf de voorzitter was.

De Stichting Kees Verwey, waar Wim van Krimpen, voormalig directeur van de Kunsthal Rotterdam, Fries Museum en het Kunstmuseum Den Haag, nu bestuurslid is, en het Haarlemse museum zijn een intensieve samenwerking aangegaan wat geleid heeft tot de nieuwe naam. Ook heeft de stichting geholpen met de totstandkoming van de expositie van de kunstschilder Kees Verwey en de herinrichting van het museum. Wim van Krimpen is actief betrokken en aanjager van het partnership en de nieuwe naam. Van Krimpen: ‘Ik ben hier ontzettend blij mee, want heb hier het afgelopen jaar hard aan gewerkt. Verwey Museum Haarlem is een plek in Nederland waar we Kees Verwey kunnen eren. En dat is niet alleen voor de Haarlemmers interessant. Met de nieuwe naam proberen we naast de Haarlemmers nieuw en breder publiek naar het museum te krijgen.’

Over Kees Verwey
Schilder Kees Verwey (1900-1995) studeerde aan de School voor Kunst en Kunstnijverheid in Haarlem en aan de Rijksakademie van beeldende kunsten in Amsterdam. De stijl van Verwey kwam voort uit het impressionisme. Hij werd bekend als kunstschilder, aquarellist en tekenaar. Zijn werk werd geëerd met de Rembrandtprijs en werk van zijn hand bevindt zich in de collecties van onder andere het Stedelijk Museum in Amsterdam, het Singer Museum in Laren en het Gemeentemuseum in Den Haag. Dankzij de Stichting Kees Verwey en het Frans Hals Museum heeft Verwey Museum Haarlem de beschikking over talloze werken uit diverse perioden van de schilder. Deze werken worden wisselend getoond in de Verwey-zalen in het museum. In De stille liefde van Kees Verwey zijn zijn geliefde stillevens te zien.

Exposities in Verwey Museum Haarlem
Naast de Verwey tentoonstellingen heeft Verwey Museum Haarlem een overzichtstentoonstelling van de bekendste beeldhouwer van Nederland Mari Andriessen. In ‘Dicht bij Mari Andriessen’ is nooit eerder getoond werk uit familie- en privécollecties, penningen, tekeningen en schetsen van voorstudies, tot 20 maart 2023 in Verwey Museum Haarlem te zien. Andriessen, die dit jaar 125 jaar geleden werd geboren, is bekend geworden door zijn oorlogs- en verzetsmonumenten zoals De Dokwerker (Amsterdam, 1952) en Man voor het vuurpeloton (Haarlem, 1949) en Anne Frank (bij de Westerkerk in Amsterdam), maar hij heeft ook veel ander werk gemaakt.

Schilder Erik Mattijssen prensenteert ook zijn stillevens in ‘De stille liefdes van Erik Mattijssen’, tot 24 oktober 2022. Bij Mattijssen (1957) spelen de dingen die je makkelijk over het hoofd ziet, vaak een hoofdrol. Hij kijkt graag naar de wijze waarop eenvoudige gebruiksvoorwerpen geordend worden op keukentafels, in huiskamers, op vensterbanken of een kraam. Soms geeft hij de verbeelding een flinke zwier in kleine scenes, waarin zich zaken bevinden die er eigenlijk niet thuishoren.

Ook exposeren leerlingen van het Coornhert Lyceum linoleumsneden geïnspireerd op de gravures van Dirk Volckertsz Coornhert (1522-1590). Coornhert was een eigenzinnige denker en kunstenaar. De werken van de leerlingen uit de 4 havo tekenklas van het Coornhert Lyceum onder leiding van docent Harm van Ee, laten die levenshouding zien en geven uiting aan hedendaagse vraagstukken, waaronder Black Lives Matter, vrouwenrechten, onderdrukking en coronademonstraties.

De doorlopende ‘Allemaal Haarlemmers tentoonstelling gaat over de geschiedenis van Haarlem en Zuid-Kennemerland. Beleef 1000 jaar geschiedenis van de stad en ontmoet bijzondere Haarlemmers in een compleet nieuwe opstelling.

Quote

Uitgaan nu.nl

29 maart 2024

Het laatste nieuws het eerst op NU.nl

e-Matching