Cultuur Uitgaan Entertainment Media Lifestyle
Typography

NLMagazine Lifestyle 7 Gezondheid - Het is weer heerlijk weer, ideaal om op het strand te bakken. Tegenwoordig smeert men zich in met zonnebrand om zich te beschermen tegen de zon en vinden we een bruin tintje mooi en gezond staan. Vroeger was dat wel anders, het schoonheidsideaal was een zo wit mogelijke huid. Waarom dit was en hoe men zich vroeger beschermde tegen de zon, lees je in dit artikel.

Schoonheidsideaal van vroeger: een zo wit mogelijke huid
Een bruin tintje vinden we mooi en gezond. Nederlanders zonnen dan ook heel graag en doen dit het liefst op het strand. Na een paar dagen zonnen verschijnt er al snel een gekleurde huid. We worden dan het liefst zo bruin mogelijk.
Wist je dat dit pas sinds de 20e eeuw het geval is? Daarvoor waren mensen het liefst zo wit mogelijk. Een witte huid werd mooier gezien dan een donkere. De kleur van je huid had toen alles te maken met status. Een witte huid liet zien dat je je dagen binnen spendeerde en niet buiten op het land hoefde te werken. De rijken liepen zelfs met een paraplu buiten en deden er alles voor om niet bruin te worden. Wanneer er toch onverhoopt een bruin tintje op de huid ontstond, werd dit opgelost met wit poeder. Dit product was in die tijd ongekend populair.

Het ontstaan van zonnebrand
Hier kwam in de 20e eeuw verandering in. Door de opkomst van het communisme en het steeds groter worden van de arbeidersklasse, werd een bruin tintje steeds normaler. Zonnebrand werd ook steeds populairder, want verbranden was voor niemand een pretje. Er werd dan ook steeds meer onderzoek gedaan naar dit wondermiddel.
Het was uiteindelijk apotheker Benjamin Green die het eerste smeermiddel tegen de zon op de markt bracht in 1944: het Red Vet Pet. Dit middel werd ontwikkeld voor de soldaten in het Stille Zuiderzeegebied, die een goede bescherming tegen de zon heel goed kunnen gebruiken.
Een paar jaar later in 1948 kwam de allereerste zonnebrandcrème op de markt. Dit werd ontwikkeld door de chemicus Franz Greiter, die er sinds 1938 aan had gewerkt. In de jaren ‘60 introduceerde Greiter de welbekende Sun Protection Factor (SPF). Dit is tegenwoordig wereldwijd de standaard is om de effectiviteit van zonnebrandcrème aan te geven.


Wat gebruikte men vroeger om zich te beschermen voor de zon?
Aangezien zonnebrand pas in 1948 op de markt kwam, moest men daarvoor erg creatief zijn om zich te beschermen tegen de zon. Meestal was er gewoon geen bescherming of vermeed men de zon. Als de zon toch werd opgezocht, werden deze middelen gebruikt:

  • Rijstzemelen

  • Jasmijn

  • Een parasol of paraplu

  • Blauwe Nivea crème uit een doosje

  • Uierzalf van de boerenbond

  • Delial

  • Olijfolie met jodium

Wat gebruikte jij vroeger om jezelf te beschermen tegen de zon? We horen het graag in de reacties.
Stuur ze me vooral toe.

SchoolBANK redacteur Ilse

Quote

Uitgaan nu.nl

28 maart 2024

Het laatste nieuws het eerst op NU.nl

e-Matching