Cultuur Uitgaan Entertainment Media Lifestyle
Typography

NLMagazine Kunst & Cultuur - De Haagse iconen Museon en Omniversum gaan vanaf 25 februari 2022 samen verder als One Planet. De nieuwe kennishub laat zien hoe prachtig de aarde is en wat we samen kunnen doen om onze planeet mooi te houden. Het neemt bezoekers mee in de uitdagingen waar de wereld voor staat. Niet alleen door te tonen welke bedreigingen er zijn, maar vooral door te laten zien dat er oplossingen en alternatieven zijn.

Met de One Planet Dome, One Planet Expo en het One Planet Festival – inspireren, leren en doen – biedt One Planet een positieve blik op een duurzame toekomst.

One Planet richt zich op de aarde, mens en duurzame ontwikkeling. Kern is de drietrap ‘inspireren, leren en doen.’ In grootbeeldtheater One Planet Dome bekijk je adembenemende films op het enorme koepelscherm van maar liefst 840 m². Bij One Planet Expo leer je meer over de 17 duurzame ontwikkelingsdoelen die de VN vóór 2030 wil bereiken om van de aarde een betere plek te maken. En op het vernieuwende One Planet Festival kun je zelf aan de slag en maak je kennis met slimme oplossingen voor de toekomst.

Inspireren
In One Planet Dome ervaren bezoekers hoe mooi de aarde is. De nieuwe grootbeeldfilm Serengeti van producers Karen Gordon en Michael Dalton-Smith is hiervan een mooi voorbeeld. De Serengeti is de thuisbasis van Afrika’s meest iconische dieren en vormt het toneel van een van ’s werelds grootste natuurlijke evenementen: de jaarlijkse migratie van de gnoes. De film laat zien dat de natuur een uiterst gebalanceerd ecosysteem is, waarin elke soort haar eigen onmisbare rol speelt. Naast Serengeti draaien in One Planet Dome onder meer de BBC Earth natuurfilms Antarctica en Oceans, Our Blue Planet.

Leren
One Planet Expo verhaalt over onderwerpen die ons allemaal bezighouden: een eerlijke verdeling van voedsel, water en duurzame energie en over hoe we op deze planeet samen kunnen leven. De Expo bestaat uit zeventien tentoonstellingsonderdelen die gekoppeld zijn aan de zeventien Duurzame Ontwikkelingsdoelen (Sustainable Development Goals) van de Verenigde Naties. Aan de hand van museumstukken, interactieve spellen, tekst en beeld wordt steeds een aspect van zo’n duurzaam ontwikkelingsdoel belicht.

Doen
Het One Planet Festival belicht thema’s waar we dagelijks mee te maken hebben. Zoals mode en kleding, eten en drinken, bouwen en wonen en sport en bewegen. Per onderwerp delen ontwerpers, onderzoekers en ondernemers inspirerende initiatieven en hoopgevende innovaties die de wereld eerlijker, vrolijker en leefbaarder maken. Bij from pee to tea ontdek je hoe je van urine een heerlijk kopje muntthee kunt maken. Is dit het toilet van de toekomst? Op de catwalk onderzoek je waar jouw T-shirt van is gemaakt. Wat draag jij vandaag: petflessen, eucalyptus of ananasleer? Kun je een huis bouwen met blokken gemaakt van paddenstoelen? En zijn algen hét voedsel van morgen omdat ze alleen de lucht die wij uitademen nodig hebben om te kunnen groeien?

Jij bent de toekomst
Naast de drie kernonderdelen is er bij One Planet nog veel meer te beleven. Lezingen, debatten in het clubhuis, creatieve workshops en interviews. Bij One Planet ontdekken bezoekers hoe mooi onze aarde is en hoe alles met elkaar in verbinding staat. Je raakt geïnspireerd en doet gave ideeën op waarmee je direct zelf aan de slag kunt. Want iedereen kan een verschil maken. We hebben maar één aarde en daar moeten we zuinig op zijn.

Boilerplate One Planet
One Planet, impact center voor een duurzame toekomst, is een initiatief van Museon-Omniversum. Vanuit onze fascinatie en liefde voor de aarde zetten we onze programmering, kennis en netwerk in om grote mondiale uitdagingen op de agenda te zetten en om voor zo veel mogelijk mensen concrete handelingsperspectieven te bieden. We gebruiken hierbij als uitgangspunt steeds de 17 duurzame ontwikkelingsdoelen van de Verenigde Naties. In onze Dome (het grootbeeld filmtheater), de Expo en het Festival met wisselende invulling gaan we samen met publiek, scholen, overheid en bedrijfsleven aan de slag om een duurzamere toekomst te realiseren. Dit doen we door te inspireren, van elkaar te leren en samen te werken. We roepen iedereen op om zich aan te sluiten bij One Planet en om mee te helpen om onze prachtige planeet en alles wat erop leeft te beschermen.

Website One Planet (compleet vanaf februari): www.oneplanet.nl

Quote

Uitgaan nu.nl

20 april 2024

Het laatste nieuws het eerst op NU.nl

e-Matching