Cultuur Uitgaan Entertainment Media Lifestyle
Typography

NL Magazine Kunst - De Nederlandse Gouden Eeuw bracht enkele van de grootste kunstenaars en ambachtslieden uit de geschiedenis voort, maar slechts weinigen kunnen zich meten met het genie van Rembrandt. Deze monografie in XXL-formaat herdenkt 350 jaar ongeëvenaarde erfenis en verzamelt de 330 schilderijen van de kunstenaar in prachtige reproducties en details die onthullen hoe Rembrandts geschilderde werken in al hun vormen zijn opgebouwd uit fijne kneepjes - de totaliteit van elke subtiele rimpel, blik of figuur.

Het volledige geschilderde oeuvre in XXL resolutie

Rembrandt Harmensz. van Rijn (1606-1669) heeft zijn geboorteland Nederland nooit heeft verlaten, toch projecteerde hij met zijn oeuvre voorbij de grenzen van zijn eigen ervaring en produceerde hij enkele van de meest uiteenlopende en impactvolle werken van de kunst in portretten, bijbelse, allegorische, landschaps- en genretaferelen. In al hun vormen zijn Rembrandts schilderijen opgebouwd uit fijne kneepjes - de totaliteit van elke subtiele gezichtsrimpel, blik of figuur die neerkomt op een emotionele kracht die ongeëvenaard is onder zijn tijdgenoten en artistieke nakomelingen.

Elk werk is doordrenkt met gevoel. Bijbelse taferelen, zoals Bathseba in haar bad, worden voertuigen voor meditaties over menselijk verlangen, waarbij ze dieper peilen dan wat in de Schrift heilig is verklaard of in andere voorstellingen wordt afgebeeld. Zijn portretten, of ze nu van rijke mecenassen of handelaars zijn, brengen de essentie van een individu over door fijne afbakeningen, hun gezichten badend in een etherisch licht tegen donkere aardetinten. Misschien wel het meest opvallende, zijn serie zelfportretten is een triomf van het medium; Rembrandts zelfportretten beginnen in zijn jeugd en duren tot een jaar voor zijn dood. Het is een intieme blik in zijn levenslange proces van zelfreflectie. 

Ter gelegenheid van de 350ste sterfdag van de kunstenaar bundelt deze XXL-monografie alle 330 schilderijen van Rembrandt in prachtige reproducties. Van Belsazars Feest tot De Anatomische Les van Dr. Nicolaes Tulp, we ontdekken Rembrandts geschilderde oeuvre als nooit tevoren.

De auteurs

Volker Manuth studeerde kunstgeschiedenis, filosofie en klassieke archeologie in Kiel, Bonn en Berlijn. In 1987 promoveerde hij aan de Freie Universität Berlin op een proefschrift over de iconografie van Rembrandts oudtestamentische onderwerpen. Van 1988 tot 1995 was hij assistent en universitair hoofddocent aan de FU Berlin en van 1995 tot 2003 bekleedde hij de A. Bader-leerstoel voor noordelijke renaissance en barokkunst aan de Queen's University in Kingston, Ontario (Canada). Sinds 2003 is hij hoogleraar Kunstgeschiedenis aan de Radboud Universiteit in Nijmegen.

Marieke de Winkel studeerde kunstgeschiedenis en klassieke archeologie aan de Universiteit van Amsterdam en kledinggeschiedenis aan het Courtauld Institute in Londen. Van 1993 tot 2003 was ze onderzoeksassistent bij het Rembrandt Research Project. Haar proefschrift aan de Universiteit van Amsterdam richtte zich op kleding in de werken van Rembrandt.

Rudie van Leeuwen studeerde kunstgeschiedenis aan de Radboud Universiteit in Nijmegen. Hij promoveerde in 2018 op de portrait historié in de 16e en 17e-eeuwse Nederlandse schilderkunst. Samen met Volker Manuth initieerde en werkte hij aan het Rembrandt Documents Project (RemDoc.org), waar hij onder meer centraal betrokken was bij het bedenken en implementeren van de integrale zoekfunctie.

Klik op het onderstaande boek voor meer informatie in het Engels. (uitgever Taschen)

 

Quote

Uitgaan nu.nl

28 maart 2024

Het laatste nieuws het eerst op NU.nl

e-Matching