Cultuur Uitgaan Entertainment Media Lifestyle
Typography

NLMagazine Kunst & Cultuur - Lieke Marsman heeft de titel ‘Dichter des Vaderlands’ overgenomen van Tsead Bruinja. De komende twee jaar zal zij dit prestigieuze ambt bekleden. 

Lieke Marsman werd uitverkoren door een comité van dichters en poëziekenners, dat haar prijst om haar eigen toon, poëtische kracht en aansprekende strijdvaardigheid. In haar werk gaan het persoonlijke en politieke hand in hand. Marsman weet altijd haar vinger op de zere plek in de samenleving te leggen. 
 
Die rol neemt ze zich ook voor in het maatschappelijk debat te gaan spelen, vertelt ze in een interview met NRC. Dat verlangen is mede ingegeven door haar ziekte: ‘Het is een tijd van ziekte, en alle zieke en zwakke mensen zijn het afgelopen jaar nagenoeg afgeschreven, als ‘dor hout’. Als ik als Dichter des Vaderlands een rol kan spelen in het maatschappelijke debat, dan zal ik de stem zijn van het dorre hout.’

Direct na haar schrijfresidentie voor Tilt Festival in Tilburg wordt bij Marsman in 2018 kraakbeenkanker geconstateerd. Over het ziekteproces, de operatie en de eerste periode daarna schrijft ze in dat jaar De volgende scan duurt vijf minuten, essay, pamflet en poëzie ineen. Ze is dan nog voorzichtig en hoopvol, maar de kanker keert terug.

 


Baken van hoop en troost in Tilburg
 
Een crisis vraagt niet alleen om strenge maatregelen, maar ook om troostrijke taal. Om de woorden van de nieuwe dichter kracht bij te zetten wordt een dichtregel via een gigantische banier op de hoge Interpolis-toren midden in het centrum Tilburg geplaatst.

Op vrijdag 22 januari om 11.00 uur zakt de dichtregel langs het gebouw zodat iedereen in Tilburg en de rest van Nederland via (sociale) media de poëtische woorden van de nieuwe Dichter des Vaderlands tot zich kan nemen. Dit ‘Baken van hoop en troost’ zal tot en met de Boekenweek in maart 2021 blijven hangen aan de gevel van de Tilburgse verzekeraar.


Lieke Marsman

Lieke Marsman (1990) schrijft al meer dan vijftien jaar poëzie. In 2010 debuteerde ze met Wat ik mijzelf graag voorhoud, bekroond met drie debuutprijzen: de C. Buddingh'-prijs, de Lucy B. en C.W. van der Hoogtprijs en de Liegend Konijn Debuutprijs. Drie jaar later verscheen De eerste letter en in 2017 volgde de roman Het tegenovergestelde van een mens, waarin ze proza met poëzie en essayistiek vervlecht in een stilistische zoektocht over klimaatverandering. 
In haar 
nieuwe bundel In mijn mand die ook op 21 januari verschijnt bij Uitgeverij Pluim, behandelt Lieke Marsman de grootste thema’s die het menselijke bestaan kenmerken: de waarde van het leven en de plek van de dood in een mensenleven. 

Quote

Uitgaan nu.nl

18 april 2024

Het laatste nieuws het eerst op NU.nl

e-Matching