Cultuur Uitgaan Entertainment Media Lifestyle
Typography

'Het is dit jaar allemaal heel anders gelopen dan we hadden gehoopt'. Deze strofe zal u ongetwijfeld bekend in de oren klinken. Immers, dit geldt, wanneer we terugblikken op het voorbije jaar, voor verreweg de meesten van ons.

Onze 'lopende' liedjesvoorstelling 'Mooi begin' wilden we tot zeker eind 2020 spelen. En ook nog een paar keer in februari en maart 2021. Dat was de planning. Echter....aan het eind van 2020 moeten we constateren dat we 'Mooi begin' dit jaar slechts één keer voor publiek ten gehore hebben mogen brengen. En dat was in het Huzemerkerkje in Huizum op 11 oktober jl. Een uniek concert dus, achteraf gezien. Op de foto links: Tom nog niets vermoedend op z'n tuba, vlak voor de eerste lock-down. 

Voor 2021 is alles nog onzeker. Al is het mooi om te zien dat er voorzichtig weer boekingen binnenkomen. Daar zijn we blij om. Want we hopen echt dat we

In 2021 weer flink aan de bak moeten. Dat we u weer gezond en wel mogen zien. Dat 2021 uitgroeit tot een bruisend cultureel jaar en dat theaters, muziekpodia en festivals de bezoekersaantallen nauwelijks aankunnen. Dat het dus loopt zoals we hopen dat het gaat lopen!

We wensen jullie allemaal een gezond, inspirerend en mooi 2021 toe!

 

Bender speelt Manifest van Victor Jara
Kort voordat hij tijdens de staatsgreep van Pinochet in 1973 werd vastgezet, gemarteld en vermoord schreef Victor Jara het lied 'Manifest'. Een lied van hoop en geweldloos verzet tegen onderdrukking, armoede en geweld: 'om zacht het onrecht te buigen'. Een lied dat je, wanneer je het nieuws een beetje volgt, probleemloos in onze tijd zou kunnen plaatsen. Cornelis Vreeswijk heeft Manifest eind jaren '70 op de plaat gezet (een Zweedse en een Nederlandse lp). Wij hebben voor de hertaling gezorgd, wat nog niet zo eenvoudig was! We hopen dat jullie het mooi vinden. Zoja: deel het gerust! Lees ook het artikel dat Tom schreef over Victor Jara in de Benderbrief die in oktober 2019 verscheen.

Zie ook www.victorjara.nl

 

Er is weer een jaar voorbij
Er is weer een jaar voorbij
ik hoop dat ie nooit weerkeert
we begraven ‘m onder de grootste steen

Het vuurwerk dampt nog na,
en wij gaan vrolijk verder
al weet ik al lang niet meer waarheen

Zing mezelf een weg
wat houdt me tegen
fiets onverstoorbaar door de stad zie geen gevaar als ik door rood rijd zolang je leeft, wie maakt je wat

De rampspoed van vandaag
is morgen weer vergeten
we leren maar zelden van weleer

De hoekbank zit te goed of zoiets moet ‘t wezen wat je nú niet voelt
doet nog lang geen zeer

Het gaat vanzelf voorbij
’t loopt vast zo’n vaart niet
men zegt zoveel, men zegt maar wat

We springen van
de hoogste duikplank

zit er nog water in het bad?

Uit liedjesprogramma 'Mooi begin' Tekst: Bert Vissers

 

Manifest
Het gaat niet om mij of mijn zingen Of dat ik mijn stem zo graag hoor Maar om mijn gitaar die verdriet heeft en mijn gitaar beeft aldoor

Hij heeft het hart als de aarde
en vleugels van duivenveren
zijn klank als Gezegend water om dood en verdriet te bezweren

Zing van de Lente zolang
je van haar geur kan getuigen om zacht het onrecht te buigen dat deed ik met mijn gitaar

‘t Is geen gitaar voor de rijken of voor hem die gaat over lijken ik zing van schoonheid en zin om hen die lijden te bereiken

Zing van de Lente zolang
je van haar geur kan getuigen en voor elke zinloze dode
om zacht het onrecht te buigen

Niet voor het grote applaus
En niet voor rijkdom en geld
Wel voor een vredige wereld zonder de angst voor het geweld

Al wat gebeurd is, komt weer Oude en nieuwe dingen Morgen zing jij dit lied
dat ik vandaag nog kan zingen,

dat ik vandaag nog kan zingen dat ik vandaag nog kan zingen

Uit liedjesprogramma 'Mooi begin' Tekst en muziek: Victor Jara Vertaling: Tom Bak en Bert Vissers

 

Links
In de afgelopen jaren zijn wij naast Bender ook andere dingen gaan doen. Zo reist Tom door het land met de Bak Band, is Jos actief in het bestuur van het Kennemer Jeugdorkest (KJO), is Rodney ondermeer werkzaam bij het Leerorkesten Koperstudioen heeft Bert een bundel + cd uitgebracht. Mocht u interesse hebben: hierbij de links!

Voor het te laat is en Broos
Natuurlijk wordt er alweer druk nagedacht over een 3e cd - wat zou dat mooi zijn - maar de cd's 'Voor het te laat is' (2012) en 'Broos' (2016) zijn nog altijd verkrijgbaar
via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of na afloop van een optreden.

De cd's, inclusief de singles 'Wonder' en 'Van deze hoogte' zijn tevens te beluisteren via o.a. Spotify

Reageren?
Mocht u willen reageren op deze Benderbrief of wanneer u een vraag hebt over optredens van Bender, boekingen, cd's, etc. dan kan dat via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

 

Quote

Uitgaan nu.nl

28 maart 2024

Het laatste nieuws het eerst op NU.nl

e-Matching